naslov uvod 1

Ako se dobro informiramo, većinu internet prijevara možemo spriječiti sami!

infog2

Najčešći slučajevi prijevare

Fotolia 76718515 S

Zaštitite se na internetu

infografika

Koliko znamo o sigurnosti na internetu?

SPAM (NEŽELJENE PORUKE)

Svi koji imaju e-adresu dobivaju spam – neželjene promotivne e-poruke koje se automatski šalju tisućama ljudi, a oglašavaju ili promoviraju različite proizvode i usluge. I prevaranti šalju milijune takvih e-poruka u kojima tvrde da predstavljaju financijske institucije. Njihove e-poruke sadrže privitke u kojima se navodno nalaze podaci o, primjerice, sumnjivoj transakciji, račun, faks ili glasovna poruka.

Niz je načina na koje možete završiti na popisu za distribuciju neželjene pošte:

  • prijava za newsletter na nekoj od beskrupuloznih internetskih stranica koja e-adrese svojih pretplatnika onda prodaje drugima,
  • otkrivanje vlastite e-adrese na nekoj newsgroupi, forumu ili na vlastitoj stranici i / ili
  • odabir adrese koju zatim softver lako može „pogoditi“ (automatski generirati).

Cilj nekih neželjenih e-poruka je prevariti vas ili oštetiti vaše računalo:

  • Mogu zaraziti vaše računalo nekim virusom. U tom je slučaju riječ o programu koji će uzrokovati štetu, primjerice, poslati nasumično odabrane datoteke (ili vlastitu kopiju) s vašega računala na sve adrese iz vašeg imenika. Više o virusima pročitajte ovdje.
  • Mogu sadržavati trojanca, maliciozni program koji izgleda sasvim bezopasno (ili je nevidljiv), ali će učiniti nešto neočekivano, primjerice, poslati vaše povjerljive podatke na udaljeno računalo. Više o trojancima pročitajte ovdje.
  • Mogu biti lažne e-poruke (phishing) u kojima se od vas traži da otkrijete svoje osobne podatke. Više o phishingu pročitajte ovdje.

 

Što možete učiniti u vezi spama?

Kako biste zaštitili svoj korisnički račun te smanjili broj neželjenih e-poruka, morate poduzeti sljedeće korake:

  • Maknite kvačicu u polju za potvrdu. Ako vas neka kompanija traži vašu e-adresu, pročitajte i tekst napisan sitnim slovima te jasno dajte do znanja da ne želite da se vaši podaci otkrivaju drugima.
  • Uključite filtar za neželjenu poštu. Vaš će vam pružatelj e-pošte ponuditi opciju filtriranja dolazećih e-poruka i preusmjeravanja spama u mapu s neželjenom poštom. Ta će se mapa povremeno prazniti pa ubuduće nećete primati toliko neželjenih e-poruka. Kontaktirajte vašega pružatelja e-pošte ako niste sigurni kako aktivirati spomenutu opciju.
  • Dio neželjenih e-poruka ipak će završiti u mapi dolazne pošte i morat ćete ih izbrisati. Svakoga se dana šalje na tisuće neželjenih e-poruka, većina kojih je bezopasna. Označite takve poruke, ignorirajte ih i izbrišite.
  • Dobijete li e-poruku s neočekivanim privitkom ili linkom, nemojte ga otvarati. Ako e-poruka izgleda kao da je poslana iz vaše banke, prijavite to vašoj banci.

POSREDNICI ZA PRIJENOS NOVCA (money mules)

Nemate novaca, ali ste vidjeli oglas za brzu zaradu? Sve što trebate učiniti zauzvrat jest prenijeti neki novčani iznos s vašega bankovnog računa na račun nepoznate osobe. Što ćete učiniti?

Money mule ili posrednik za prijenos novca naziv je za osobu koju prevaranti nagovore na pranje nezakonito stečenoga novca. Posrednik na svoj račun primi određeni iznos novca, a zatim ga prenosi dalje, uglavnom u inozemstvo, uz određenu proviziju. Riječ je o novcu kojeg su prevaranti ukrali od drugih ljudi. Kriminalci tako putem e-poruka, stranica za traženje posla ili oglasa regrutiraju nevine osobe za prijenos novca uz određenu naknadu. Prevaranti se drže dosta povučeno pa će gotovo uvijek od vas tražiti da banci ili policiji ne otkrivate razlog uplata i isplata.

Morate znati da je rukovanje s nezakonito stečenim novcem kriminalno djelo, čak i ako ne znate njegovo porijeklo. Nemojte dozvoliti da se vaš bankovni račun koristi za prebacivanje tuđega novca.

 

Posljedice pranja novca

  • Iako je riječ o brzoj zaradi, ulozi su visoki, a posljedice razorne.
  • Dozvolite li da se vaš bankovni račun koristi za prijenos nezakonito stečenog novca, kršite zakon, čak i ako toga niste svjesni.
  • Kada vas uhvate, vaš će račun biti zamrznut. Sav novac na računu bit će podignut, uključujući i novac poslan u inozemstvo, a račun će biti zatvoren. Riječ je o kriminalnom djelu koje će biti prijavljeno policiji.
  • Nakon što dobijete etiketu prevaranta, teško ćete ikada više moći otvoriti bilo kakav bankovni račun ili dobiti zajam.

 

Kako izbjeći prijevare s prijenosom novca

  • Budite oprezni kada je riječ o bilo kakvim iznenadnim ponudama ili prilikama za brzu zaradu.
  • Nikada ne odgovarajte na sumnjive e-poruke i ne otkrivajte osobne ili financijske podatke.
  • Bankovne podatke nikome ne otkrivajte osim ako ne poznajete osobu.
  • Budite oprezni kada je riječ o ponudama koje dolaze od pojedinaca ili kompanija iz inozemstva jer je moguće da se isti lažno predstavljaju.
  • Provjerite jesu li kompanija koja vam nudi takvo što i njezini kontakti (adresa, broj telefona, e-adresa i internetsku stranica) autentični.

 

Prijavite pranje novca

Ako mislite da ste žrtva prijevare koja uključuje pranje novca ili bilo kakve druge internetske prijevare, odmah prijavite Vašoj banci i policiji.

PRIJEVARE PRILIKOM INTERNET KUPOVINE

Prevaranti će oglašavati proizvode/usluge koje ili ne postoje ili nisu njihove da bi ih prodavali. Uvjerit će vas u izravno plaćanje na njihov račun, ali vam roba nikada neće stići. Prije nego li se odlučite na kupovinu putem interneta, istražite prodavatelje kako biste bili sigurni da su pouzdani i izbjegavajte one s lošim ocjenama. Inzistirajte na tome da vidite visokovrijednu robu prije plaćanja. Koristite poznate (renomirane) servise za plaćanje poput PayPala i provjerite je li internet stranica putem koje kupujete sigurna i pouzdana prije nego ostavljate podatke sa svoje kartice, odnosno prije nego provedete plaćanje.

 

Zaštitite se prilikom kupovine na internetu

  • Koristite mobilni uređaj te stolno ili prijenosno računalo koje je zaštićeno najnovijim sigurnosnim softverom.
  • Provjerite prodavatelja prije nego otkrijete svoje kartične podatke putem interneta ili putem telefona. Provjerite uvjete poslovanja internetske trgovine. Pažljivo proučite uvjete plaćanja, dostave, reklamacija i povrata.
  • Prijavite se za sigurnosne kôdove Verified by Visa ili MasterCard SecureCode.
  • Kartične podatke unosite samo na sigurnim stranicama – potražite \'https\' na početku adrese internetske stranice te sličicu neotključanoga lokota pored trake za adresu (\'s\' kao secure ili siguran, a ne s uobičajenim \'http\').
  • Ne unosite kartične podatke na javnim ili zajedničkim računalima.
  • Uvijek se odjavite nakon obavljene kupovine te sačuvajte e-poruku s potvrdom kao dokaz.

DRUŠTVENE MREŽE I KRAĐA IDENTITETA

Ponekad vam se čini da za gotovo svaku aktivnost na internetu morate smisliti lozinke i korisnička imena te dati određene osobne podatke. To je postalo nužno jer internetske stranice žele zaštititi vas i vaš identitet, a pojedine također nude usluge društvenog umrežavanja.

Sve popularnije društvene mreže otvorile su vrata i prevarantima. Naime, takve nas stranice potiču na otkrivanje sve više osobnih podataka te razmjenu informacija i fotografija putem interneta. No, budite na oprezu jer što više informacija otkrijete o sebi, to ste podložniji napadima prevaranata.

Nažalost, danas postoje kriminalci koji traže upravo one osobe koje su otkrile previše osobnih informacija. Često koriste tzv. društveni inženjering (social engineering) ili manipuliranje kako bi naveli osobe da otkriju previše podataka o sebi. Ti se podaci zatim nezakonito koriste u svrhu pribavljanja proizvoda i usluga bez njihova znanja. Problemi koji time nastaju uključuju uhođenje u virtualnom svijetu (cyber stalking), nasilje (bullying), krađu identiteta i iznude.

Savjetujemo vam da budete iznimno oprezni prilikom otkrivanja osobnih podataka. Razmislite o tome tko te informacije može vidjeti i na koji se način mogu upotrijebiti protiv vas.

 

Zaštitite se

Slijedi nekoliko jednostavnih koraka koje biste trebali poduzeti kako biste zaštitili svoj identitet od prevaranata u sljedećim situacijama:

 

Ispis osobnih dokumenata

  • Zaštitite svoje poruke i poštu, te ostale sadržaje koje ispisujete izravno s interneta, baš kao što biste zaštitili sadržaj svog novčanika ili torbe.
  • Pregledajte bankovni izvod čim ga dobijete i prijavite sve transakcije koje su vam nepoznate.
  • Spremite bankovne izvode, račune i povjerljivu korespondenciju na sigurno mjesto, baš kao što biste uradili i s drugim vrijednim predmetima.
  • Uništite sve osobne dokumente koje više ne trebate.

 

Na javnim mjestima

  • Pripazite na osobe koje vam „vire preko ramena“ – ljude koji stoje iza vas u redu za blagajnu ili bankomat i pokušavaju vidjeti vaš PIN. Osim toga, jednom kada svoju karticu predate djelatniku trgovine kako biste platili kupljeno, ne ispuštajte je iz vida.
  • Ne koristite bankomat ako mislite da ga je netko neovlašteno dirao ili otvarao, te prijavite svoje sumnje banci.
  • Novčanik, torbu, mobilni telefon, organizer, ključeve od kuće i sve ostale osobne stvari čuvajte izvan dosega drugih ljudi.

 

Na internetu i putem telefona

  • Za svaki račun i aplikaciju koristite drugi PIN i lozinku. Koristite li istu lozinku za sve, a prevarant dođe u posjed iste, imat će pristup svemu.
  • Ne koristite korisnička imena koja su očita i lako se pamte.
  • Nikome ne otkrivajte lozinke, čak niti putem telefona. Vaša vas banka nikada neće tražiti PIN ili lozinku.
  • Budite oprezni kada koristite internet u kafićima ili ste aktivni na forumima, virtualnim sobama za chat ili društvenim mrežama – prevaranti ih često koriste kako bi otkrili vaše osobne podatke.
  • Nikada na internetu ne ostavljajte osobne podatke poput telefonskih brojeva, datuma rođenja ili informacija o zaposlenju.
  • Naučite se služiti sigurnosnim opcijama na internetu i postavite ih onako kako vam najviše odgovaraju. Pazite s kime ste „prijatelji“ na društvenim mrežama i kome dozvoljavate da se pridruži vašoj mreži.
  • Izbjegavajte korištenje opcije automatskoga dopunjavanja i ispunjavanja obrazaca na internetu. Prevaranti vrlo jednostavno mogu pristupiti takvom programu.
  • Pripazite na lažne e-poruke (phishing) financijskih institucija u kojima se od vas traži da potvrdite podatke o računu. Takve e-poruke prijavite institucijama od kojih navodno dolaze kako biste pomogli u razotkrivanju prevaranata. Banke nikada od svojih korisnika ne traže potvrdu putem e-poruka.
  • Redovno ažurirajte antivirusni program i postavke vatrozida na računalu.

 

 

Prijavite krađu

Mislite li da vam je netko ukrao identitet, da prevarant posjeduje podatke o vašem bankovnom računu ili da je vašem računu na internetu netko nezakonito pristupao odmah kontaktirajte svoju banku i policiju.

Opreznim postupanjem s vašim osobnim podacima zaista možete pomoći u smanjivanju rizika od krađe identiteta.

Više o temi društvenih mreža i kako ih koristiti potražite ovdje.

MALWARE 

Malware je zajednički naziv za štetne ili maliciozne programe koje prevaranti koriste kako bi pristupili vašim računalima. Takvi su programi obično skriveni u privicima ili besplatnom sadržaju. Koriste se za niz nezakonitih radnji kao što su krađa osobnih podataka, brisanje ili oštećivanje podataka, stvaranje botnet mreža (mreža zaraženih računala) i zaobilaženje sigurnosnih programa.

Postoji cijeli niz različitih štetnih programa, uključujući viruse, trojance, špijunske programe (spyware)/reklamne programe (adware) i programe za zastrašivanje (scareware). Više o štetnim programima i zaštiti od istih donosimo u ovoj rubrici.

  • Virusi
  • Trojanci
  • Spyware/ Adware
  • Scareware

 

Virusi

Virus je program koji se može reproducirati i koji često sa sobom donosi štetne programe koji mogu naštetiti datotekama i programima na vašim računalima. Nadalje, virusi se koriste za praćenje svega što radite na računalima te omogućavaju nedozvoljen i potencijalno štetan pristup vašim osobnim računalima.

Većina korisnika interneta svjesna je opasnosti koju donose virusi, a zaštita je moguća zahvaljujući raznim antivirusnim programima i vatrozidima. Međutim, osobe koje stvaraju viruse neprekidno pronalaze nove načine širenja virusa na vaša računala.

 

Kako prepoznati virus/trojanca?

Ako je vaše računalo zaraženo virusom, primijetit ćete sljedeće:

  • vaše se računalo ponaša neobično ili neuobičajeno,
  • glazba se uključuje sama od sebe,
  • na zaslonu računala vidite poruke i skočne prozore ,
  • datoteke su promijenjene ili izbrisane,
  • vaš tvrdi disk je oštećen ili izbrisan i / ili
  • vaše računalo je sporo ili ne reagira.

 

Kako izbjeći viruse/trojance?

  • Na računalo instalirajte antivirusni program/program protiv malwarea.
  • Provjerite jesu li antivirusni program/program protiv malwarea ažurirani.
  • Svaki tjedan pregledajte cjelokupno računalo.
  • S interneta preuzimajte isključivo sadržaj koji dolazi iz vjerodostojnih izvora. Zapitajte se možete li vjerovati izvoru i izgleda li stranica pouzdano.
  • Prije nego što kliknete na 'OK' i date svoju suglasnost, provjerite o čemu je riječ.
  • Ne preuzimajte piratske sadržaje (uključujući filmove, glazbu i računalne programe). Iako su besplatni, takvi sadržaji mogu sadržavati štetne programe.
  • Pazite da su vaše uobičajene aplikacije i programski dodaci (plug-ins) kao što su Microsoft Office, Adobe Acrobat i Adobe Flash uvijek ažurirani i imaju sve sigurnosne zakrpe. Brojne aplikacije mogu se automatski ažurirati.
  • Budite oprezni prilikom plaćanja putem interneta; uvijek provjerite je li stranica na kojoj se nalazite zaštićena. Kako biste bili sigurni da idete na vjerodostojnu stranicu, upišite adresu u preglednik umjesto da kliknete na poveznicu (link).

 

Trojanci

Na internetu vas često zatrpavaju zahtjevima za preuzimanjem različitih sadržaja, uključujući pozadine za radnu površinu (wallpapers), screensavere i widgete. Odlučite li se na preuzimanje takvih sadržaja, morate znati da u tom slučaju možda preuzimate trojanca.

Kao što mu i saminaziv govori, trojanac je štetni program koji se pretvara da je nešto što nije i koji u sebi sadrži skriveni program čija je svrha činjenje štete. Trojanac na vašem računalu može napraviti raznu štetu:

  • izbrisati ili presnimiti podatke na vašem računalu,
  • snimiti udarce po tastaturi kako bi pristupili vašim osobnim podacima,
  • deaktivirati vatrozid i antivirusni program i / ili
  • instalirati druge viruse.

Budući da trojanci dolaze u različitim oblicima, nema sigurnog načina na koji ih se možete riješiti. Osim toga, neke od njih iznimno je teško ukloniti s računala. Najbolja obrana protiv trojanaca je korištenje ažuriranih antivirusnih programa.

 

Kako prepoznati virus/trojanca?

Ako je vaše računalo zaraženo virusom, primijetit ćete sljedeće:

  • vaše se računalo ponaša neobično ili neuobičajeno,
  • glazba se uključuje sama od sebe,
  • na zaslonu računala vidite poruke i skočne prozore ,
  • datoteke su promijenjene ili izbrisane,
  • vaš tvrdi disk je oštećen ili izbrisan i / ili
  • vaše računalo reagira sporo ili ne reagira.

 

Kako izbjeći viruse/trojance?

  • Na računalo instalirajte antivirusni program/program protiv malwarea.
  • Provjerite jesu li antivirusni program/program protiv malwarea ažurirani.
  • Svaki tjedan pregledajte cjelokupno računalo.
  • S interneta preuzimajte samo onaj sadržaj koji dolazi iz vjerodostojnih izvora. Zapitajte se možete li vjerovati izvoru i izgleda li stranica pouzdano.
  • Prije nego što kliknete na \\\'OK\\\' i date svoju suglasnost, provjerite o čemu je riječ.
  • Ne preuzimajte piratske sadržaje (uključujući filmove, glazbu i računalne programe). Iako su besplatni, takvi sadržaji mogu sadržavati štetne programe.
  • Pazite da su vaše uobičajene aplikacije i programski dodaci (plug-ins) kao što su Microsoft Office, Adobe Acrobat i Adobe Flash uvijek ažurirani i imaju sve sigurnosne zakrpe. Brojne aplikacije mogu se automatski ažurirati.
  • Budite oprezni prilikom plaćanja putem interneta: uvijek provjerite je li stranica na kojoj se nalazite zaštićena. Kako biste bili sigurni da idete na vjerodostojnu stranicu, upišite adresu u preglednik umjesto da kliknete na poveznicu (link).

 

Spyware / Adware

Spyware je program koji „špijunira“ vaše aktivnosti na internetu, dok je adware program koji na vaša računala instalira skočne prozore i oglase. Mnogi od ovih virusa rade i jedno i drugo.

Spyware u najboljem slučaju može biti prilično bezopasan – može prikupiti informacije o vašim navikama surfanja i prikazivati oglase koji odgovaraju onome što vas zanima (adware). Pa čak i tada je riječ o svojevrsnom napadu na vašu privatnost i može značajno usporiti rad računala.

U najgorem slučaju spyware može biti maliciozan i skenirati vaš tvrdi disk u potrazi za osobnim podacima, poput bankovnih podataka i lozinki, te ih otkriti kriminalcima. Osim toga, može pokušati srušiti vaše antivirusne i anti-spyware programe.

 

Kako prepoznati da je računalo zaraženo spywareom/adwareom?

  • Na zaslonu računala pojavljuju se skočni prozori s oglasima (adware) čak i kada niste spojeni na internet i ne surfate.
  • Početna stranica u vašem pregledniku ili postavke pretraživanja mijenjaju se bez prethodnog upozorenja.
  • U vašem se pregledniku pojavila nova, neočekivana i neželjena alatna traka.
  • Vaše računalo sve je sporije, a sustav se sve češće ruši.

 

Kako izbjeći spyware/adware?

Budete li se držali sljedećih savjeta, bit ćete sigurni od spywarea/adwarea, ali i brojnih drugih sigurnosnih prijetnji na internetu.

  • S interneta preuzmite i instalirajte anti-spyware program.
   Korisnicima OS-a Windows Microsoft nudi besplatni anti-spyware program Windows Security Essentials. Drugi proizvođači programskih rješenja nude slične proizvode – bilo koji renomirani isporučitelj računalnih programa može vam preporučiti najprikladnije rješenje za vaš sustav.
  • Ažurirajte programe.
   Pazite da su programi na vašem računalu, posebice operativni sustav, ažurirani. Koristite li Windows, dopune za svoje programe možete preuzeti s Microsoftove stranice. Na istoj toj stranici možete omogućiti svom računalu da se automatski ažurira, zbog čega nećete morati sami brinuti o preuzimanju najnovijih programskih dopuna i verzija.
  • Oprezno surfajte internetom i preuzimajte sadržaj.
   Programe preuzimajte samo sa stranica kojima vjerujete. Ako sumnjate u sigurnost pojedinoga programa, možete upisati njegov naziv u preglednik i provjeriti je li netko prijavio da spomenuti program sadrži i spyware.
  • Čitajte sva sigurnosna upozorenja, ugovore o licenci i izjave o zaštiti privatnosti prije nego preuzmete bilo koji program.
  • Nikada nemojte kliknuti na 'OK' ili 'I agree' u skočnom prozoru, osim ako niste sigurni da znate na što pristajete.
  • Budite oprezni s programima za razmjenu besplatne glazbe ili filmova i svakako proučite rješenja koja dolaze u paketu s takvim programima.

 

Scareware

Scareware ili program za zastrašivanje je vrsta malicioznoga programa koji generira skočne prozore slične porukama operativnoga sustava Windows i koji se zatim pretvara da je antivirusni ili anti-spyware program, vatrozidna aplikacija ili čistač baze podataka.

Cilj takvih poruka je uvjeriti korisnika da se na njegovom računalu nalazi niz zaraženih datoteka. Korisniku se onda savjetuje kupnja određenoga softverskog rješenja koje će riješiti njegov problem. Problem zapravo uopće ne postoji, a preporučeni program je vrlo vjerojatno pravi malware. Ako korisnik povjeruje porukama, ne samo da će izgubiti novac potrošen na beskorisni program, već će se njegovi bankovni podaci vrlo vjerojatno naći u rukama pravih prevaranata. Osim toga, gotovo je nemoguće raditi na zaraženom računalu.

Kako izbjeći scareware?

 • Pazite da na računalima uvijek imate instalirane valjane i legitimne antivirusne te anti-malware programe. Kontaktirajte svoje pružatelje internetskih usluga i provjerite nude li neka besplatna sigurnosna rješenja ili rješenja koja korisnicima daju pod posebnim uvjetima.
 • Nikada nemojte kliknuti na skočne prozore koji tvrde da je računalo zaraženo ili nude skeniranje računala u potrazi za greškama. Gotovo je uvijek riječ o prijevarama.

 

Prijavite maliciozne programe

Ako na zaslonu vašega računala skočni prozor ili nešto nije onako kako bi trebalo biti, snimite zaslon i pošaljite ga vašoj banci. Ta će nam informacija pomoći u prepoznavanju virusa i drugih vrsta malicioznih programa.